Zuid-Afrika kent al ruim drieënhalve eeuw wijnbouw in de mooie Kaapprovincie ten noorden, noordoosten en oosten van Kaapstad. Het is echter pas sinds een jaar of twintig bezig met de ontplooiing van al zijn mogelijkheden als wijnland. De Kaapse wijngaarden liggen voor het grootste deel op korte afstand van de kust van de Atlantische en van de Indische Oceaan. Verder landinwaarts is het vaak te warm en te droog. Vanuit het historische hartland, met als middelpunt Stellenbosch, en andere belangrijke districten als Paarl, Robertson en Swartland zijn de grenzen wel steeds verder opgeschoven. Meestal liggen de wijngaarden er langs de kust en een enkele keer gaan producenten de hoogte in. In Zuid-Afrika bestaat steeds meer aandacht voor de invloed van het terroir op de wijn en ‘de juiste druif op de juiste plek’.
Het systeem van herkomstbenamingen heet Wine of Origin/Wyn van Oorsprong (W.O.); het is onderverdeeld in districten, regio’s en wards (kleine gebieden). Witte druiven zijn van oudsher in de meerderheid in Zuid-Afrika; vooral chenin blanc (de grootste aanplant ter wereld), chardonnay en sauvignon blanc. Cabernet sauvignon, merlot, shiraz/syrah en de Zuid-Afrikaanse pinotage zijn de belangrijkste blauwe rassen.
Licht robijnrood gekleurde wijn met een zuivere geurexpressie van rode kers, bosaardbei, peper en laurier. Elegant en verfijnd in smaak met rijp rood fruit, milde tannines en precies voldoende frisheid.
Frisse, droge witte wijn uit Zuid-Afrika, met de geur van citrus en tropisch fruit en een sappige, elegante smaak. Uitstekend te combineren met salades, visschotels en milde vleesgerechten.
Dieprood gekleurde wijn met een verfijnde geur van rijpe braam, blauwe bes, laurier en eikennuances. Vol, soepel en zacht in smaak met een fraaie balans tussen rijp fruit, frisse zuren en milde tannines.
Eén van de markantste wijnbedrijven in Zuid-Afrika is zonder twijfel De Toren Private Cellar, opgericht door Emil den Dulk en Albie Koch. Een wijnbedrijf, dat naam heeft gemaakt met rode wijnen met de vijf druivenrassen uit Bordeaux als basis.
Waar de wijnen van Mullineux constant de kwaliteit van Swartlands druiven combineren met de ervaring van de wijnmakers, wordt voor de Single Terroirs alles uit de kast gehaald. Deze wijnen munten uit in concentratie van aroma en smaak, en zijn vooral voor liefhebbers van bijzondere terroirwijnen een ware relevatie.
‘Toffee, apple, melon with sparky, flinty complexity. Great layers of texture. World class.’ – Jancis Robinson Als je naast wijnmaker ook Master of Wine bent, kan het bijna niet anders dan dat je op zeer serieus niveau wijn maakt.
Waar de wijnen van Mullineux constant de kwaliteit van Swartlands druiven combineren met de ervaring van de wijnmakers, wordt voor de Single Terroirs alles uit de kast gehaald. Deze wijnen munten uit in concentratie van aroma en smaak, en zijn vooral voor liefhebbers van bijzondere terroirwijnen een ware relevatie.
Eben Sadie wordt gerekend tot de pioniers in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Door zijn inzicht kan gezegd worden, dat de regio Swartland in een geheel ander daglicht kwam te staan. Het was Eben, die hier de oudere wijngaarden vond en er zijn befaamde Columella en Palladius maakte.