In harissaboter gesmoorde wortel met parelcouscous

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 300 g wortels geschrapt
  • zout en peper
  • 150 g parelcouscous
  • 50 g amandelen
  • zeezout
  • 1 bos dille + extra, grofgehakt

Voor de harissaboter

  • 1 bosje peterselie + extra
  • 1 bosje munt + extra, blaadjes geplukt
  • 100 g boter zacht
  • 2 el harissa Tunesische peperpasta
  • zout
  1. Wel de abrikozen ca. 30 minuten in warm water. Hak voor de harissaboter de peterselie en de muntblaadjes fijn. Meng de zachte boter met de harissa, de peterselie, de munt en wat zout.
  2. Smelt de helft van de harissaboter in een ruime stoofpan en leg de wortels erin. Bestrooi met zout en peper en draai het vuur middelhoog. Leg het deksel op de pan en smoor de wortels in 15-20 minuten beetgaar. Voeg eventueel een scheutje water toe als de boter dreigt te verbranden.
  3. Kook de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet de abrikozen af en snijd ze in reepjes. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de amandelen goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zeezout.
  4. Giet de couscous af en laat kort droogstomen in een vergiet. Voeg de couscous, de abrikozen en de gehakte dille toe aan de wortels. Roer het geheel goed door, maar zorg dat de wortels niet uit elkaar vallen. Voeg de overige harissaboter toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Verdeel over een mooie grote schaal en maak af met de amandelen en wat verse kruiden.

Per portie (6): ca. 351 kcal
7 g eiwit · 20 g vet · 37 g koolhydraten

Bronvermelding: Foodies Magazine
  Recept downloaden

Abbotts & Delaunay Pays d'Oc Les Fruits Sauvages Viognier
Alleen in webshop

Abbotts & Delaunay Pays d'Oc Les Fruits Sauvages Viognier 2023

Elegante, soepele witte wijn met aroma’s van witte bloemen, abrikoos, perzik en meloen. De smaak is vol, sappig met puur geel fruit en verfrissende zuren. Lichte perzikschilbitters in de aanhoudende finale.

Perswijn
2022
Perswijn: 3,5 sterren

Fijn ingetogen, perzik, kruidig, hooi, sappig, fijne textuur, elegant
8,5
Hamersma
2022
De Grote Hamersma: 8,5

Lekker pittige, niet-nuffige viognier. Abrikoos-perzik met gember-marmeladebagage en opwekkende zuren. Erg geslaagd.
Even geduld a.u.b.