Op de Spaanse bodega Ramón do Casar komen verleden en heden op een bijzondere manier bij elkaar. De aanleiding voor het domein is de droom van Galiciër Ramón González, afkomstig uit Astariz in Ribeiro. Vanwege de uitzichtloze economische omstandigheden in de naoorlogse jaren ’40 en ’50 verliet hij net als vele jonge Galiciërs zijn geboortestreek en vertrok in 1955 naar Venezuela. Het bleef echter altijd zijn droom om een wijndomein te starten in Ribeiro. Uiteindelijk keerde hij inderdaad terug om aan het begin van het millenium een stuk grond te kopen in Prado in de Miño-vallei en de eerste wijnstokken aan te planten.
Ramóns zoon Xabier nam het stokje van hem over en ging verder met het verwezenlijken van zijn vaders droom. Hij liet het lichtgekleurde, hypermoderne domein bouwen, uitgerust met een wijnkelder om witte wijn van topkwaliteit te kunnen maken. Ook stelde hij niemand minder dan de veelgeprezen Pablo Estévez aan als adviserend oenoloog. In 2013 was de eerste oogst van Ramón do Casar een feit. Sindsdien heeft het jonge domein volop furore gemaakt.
Ramón do Casar maakt op ambachtelijke wijze moderne, precieze witte Ribeiro van traditionele, lokale druiven. De specialiteit van het huis is de Treixadura, hét symbool van Ribeiro. Deze wijn werd al meermaals verkozen tot de beste witte van de streek. Maar ook de blend en de overige wijnen van een enkel druivenras zijn fantastisch. Vergeet overigens niet om aandacht te besteden aan de prachtige etiketten met de foto’s van Alberto Martí, die de emigratie vanuit Galicië vastlegde. Op de achterkant staan de brieven van Ramón en zijn vrouw afgebeeld.